Бизнес портал www.InterExpo.com.ua - каталог фирм, прайс-листы, бизнес новости, деловые контакты, добавить фирму Киев Украина, Россия
Статьи

СУЧАСНІ ГАЗОВІ І ЕЛЕТРИЧНІ ПЛИТИ

Є в наших будинках такі прилади, які, здається, і не є повною мірою приладами. Ось, наприклад, газова плита. Електрика їй не потрібна, автоматику вставляти просто нікуди і немає чого, конструкція сповна зрозуміла кожному: система трубок, по яких струмує газ, сопла-пальники, з яких виривається полум'я, завдяки якому ми смажимо собі вранці яєчню, а на свята готуємо гусака з яблуками або печемо іменинний пиріг. Втім, що це ми всі про газові плити? У нових будинках зараз встановлюють виключно електричні плити, та і власники житла в старому фонді частенько міняють газові на їх електричні сестри. Воно і зрозуміло: безпечніше, немає кіптяви і так далі

Проте справедливо буде сказати, що так само, як у давнину неможливо було уявити собі будинок без печі-годувальниці, так сьогодні не обійтися на наших кухнях без газової або електричної плити. (кухонная мебель в Киеве Украина)

Дійсно, плити служать декілька десятиліть, і, слава богу, ніщо не здатне зробити на них істотного впливу - ні електрика, що вирубується в зимовий час, ні перепади тиску в газовій магістралі, ні пролиті щі... Поламати газову плиту по необережності важко, можна лише подряпати. А для того, щоб вже зовсім вивести її з ладу, треба мати талант - узяти кувалду і бити, бити, бити... Хоча навіщо вам це?

Відразу обмовлюся. Газова плита - одночасно і щастя і біда старого фонду. Як ми вже сказали, в нових будинках з газом вважають за краще не зв'язуватися, повсюдно встановлюючи електричні апарати, про які ви теж прочитаєте в цій статті. Щастя - тому що газ досить дешеве паливо, плюс до цього живий вогонь, який не лише дозволяє швидко і смачно готувати, але і додає отаку вогненну чарівність самому процесу приготування.

Біда - тому що газові плити в старому фонді експлуатуються, як правило, дуже довго, свій ресурс вичерпали, а газ не зовсім нешкідливе і навіть зовсім небезпечна для здоров'я речовина. Якщо його концентрація в повітрі приміщення досягне 15%, досить маленької іскри, і - бах, великий «бару-бум», який може позначитися вельми плачевно... До речі, не всі знають, що природний газ зовсім позбавлений запаху, і коли ми говоримо, що «пахне газом», насправді наш нюх уловлює не газ як такий, а спеціальну ароматичну добавку - эмиллеркаптан - що має неприємний запах паленої гуми.

Блакитний вогник, або жителям старого фонду присвячується

За свідченням фахівців, газове господарство знаходиться не в кращому стані. Майже чверть мільйона газових плит і колонок потребує заміни, так що пожежі, що трапляються інколи, пов'язані з витоком газу, на жаль, сповна закономірні. Уникнути цього можна лише одним шляхом: міняти плити. І не лише тому, що сучасні моделі мають велику міру безпеки, ніж старі. Але в першу чергу тому, що користуватися апаратами, що відслужили десятиліття і морально і фізично застарілими, не можна: тим самим ви піддаєте свою і чужі життя реальної небезпеки. (кухни продажа)

Конструктивно сучасні газові плити і, скажімо так, позавчорашні і вчорашні моделі особливо не відрізняються. Зміни сталися в зовнішньому вигляді - як у вітчизняних моделей, так і в західних він змінився в кращу сторону. Мало не обов'язковою стала наявність в їх конструкції п'єзорозпалу і системи «газ-контроль», що дозволяє уникнути витоку газу. Причому якщо років десять тому «газ-контроль» вважався лише для духової шафи, то тепер ним, як правило, обладналися всі пальники.

Продавці магазинів і центрів, з якими мені удалося поспілкуватися, нічого надцікавого розповісти про газові плити так і не змогли: аж надто примітивний (не у образу виробникам буде сказано) і малофункціональний апарат - жодною електронікою, міні-комп'ютерами не оснащується, жодними особливими перевагами не володіє. Найцікавіше з того, що сталося в даної області за останні роки - це розділення газової плити на дві складові, які можуть існувати окремо: варильну панель (стіл) і духову шафу. Зручно, оскільки варильна панель займає зовсім трохи місця, вона просто вбудовується в кухонні меблі, а що стосується духової шафи, то сьогодні віддають перевагу електричному, можна купити навіть комбінований зі СВЧ-піччю.

Крім того, випускаються плити змішаного типа, що мають як газові, так і електричні пальники. Такі, наприклад, газоелектрична плита під маркою «Гефест», модель 3111 (3 газових і 1 електропальник), варильні поверхні Gorenje GSC 62C (2+2), Zanussi ZXL 66 IT (3 газових і 1 електрична). Ще одна новина, поки що маловикористовувана, - так звана система «доміно»: панель складається з двох елементів, з яких можна з легкістю сконструювати одну велику варильну поверхню, що складається з 2 газових і 2 електричних пальників і гриля (детальніше про «доміно» ми розповімо нижче).

Наприклад, модель BHGI20497 від Hansa має 2 електроконфорки, а BHGI20497 - 2 газових. Вам доводиться готувати на велику сім'ю або ви любите часто приймати у себе гостей - для приготування великої кількості блюд вам просто не обійтися без варильної поверхні, в якої 5 газових пальників плюс 1, - трьохконтурна - по центру (Bosch PCL 785 DEU, Zanussi ZGF 78 IC). Таку варильну поверхню інколи позначають як WOK (по назві круглої глибокої китайської сковороди з опуклим дном маленького діаметру. (кухонная вытяжка Киев)

Практично всі відомі виробники побутової техніки (окрім корейських) мають в своєму арсеналі декілька моделей газових плит і газових варильних поверхонь. Розрізняються вони здебільше лише матеріалом, з якого виготовлена поверхня, - вона може бути емальованою, сталевою (нержавіюча сталь), скляною або склокерамічною, а тримачі-грати - сталевими, емальованими або чавунними. Склокераміка плюс чавун зазвичай дорожче. Емальовані поверхні - найдешевші.

Наприклад, що випускається під маркою «Гефест» модель СВН 2211 із скляною пластиною дорожче СН 1210 з емальованою поверхнею. А ось модель NHT 635 TEU від Bosch із склокерамічною панеллю і чавунними гратами відносять до преміум-класу. Після придбання газової плити вам доведеться витратитися на її підключення.

Жар електричного вугілля, або жителям новобудов присвячується

Як вже говорилося вище, сьогодні в нових будинках встановлюють в основному електроплити. Мабуть, тому їх модельний ряд значно ширший за асортимент газових. Тут не останню роль зіграв досить новий матеріал - склокераміка.

До речі сказати, у свій час в нашій країні електроплити були визнані економічно невигідними і навіть підриваючими радянську економіку, оскільки електроенергії тоді катастрофічно не вистачало. Ще зовсім недавно основним нагрівальним елементом в плитах служили ТЕН-конфорки і конфорки-«млинці». Перші зустріти сьогодні практично неможливо: вони малопотужні, малоефективні, за ними непросто доглядати. «Млинці» процвітають і до цього дня, під своєю поверхнею приховуючи нагрівальні елементи (потужністю до 2,5 кВт) - їх можна включати в різній комбінації, тим самим задаючи різну потужність конфорки.

Поява склокераміки викликала у виробництві електроплит справжній фурор - плити сильно додали з точки зору зручності в експлуатації і ефективності роботи. Склокераміка володіє унікальною анізотропією (у перекладі - проводить тепло в одному напрямі, тобто від розташованої під аркушем конфорки до каструлі, що стоїть на нім, «впоперек аркуша» і погано проводить тепло «уздовж аркуша»). Наприклад, якщо виготовити 20-сантиметрову зону нагріву в листах із склокераміки, неіржавіючої сталі і міді, то за межами нагріву, в 3-5 см, температура поверхні мідного аркуша складе близько 600 °C, сталевого - близько 250 °C, а для склокерамічного - всього лише 50 °C. Саме тому панель набагато ефективніше своїх ТЕНових і «млинцевих» побратимів, населених зазвичай на металевій поверхні. Крім того, конфорки швидко, а головне, цілеспрямовано нагріваються (і нагрівають) і досить швидко остигають. (Плиты кухонные электрические, газовые)

Склокераміка не любить лише двох речей - чищення поверхні абразивовмімними речовинами (в принципі, такими складами не рекомендується чистити будь-яку хорошу техніку!) і попадання на неї цукру, що наводить до структурної зміни поверхні скла з утворенням раковин. Цукор, що попав на плиту, варення, мед і інші ласощі слід негайно видаляти. Рекомендується також регулярно користуватися спеціальними гелями, створюючими на склокераміці захисну плівку.

Самі конфорки заховані під склокерамічною поверхнею. Вони можуть бути виконані у вигляді тонкої гофрованої стрічки (розігрівається за 3-4 секунди), укладеної у вигляді звивистого лабіринту, або спіралі (час розігрівання - 10-12 секунд). У конфорках підвищеної потужності можуть бути вбудовані додаткові джерела випромінювання - галогенні лампи, які нагріваються за лічені миті.

Виробники обов'язково інформують покупця про свої новинки. Деякі стрічковий нагрівач позначають як HiLight, а галогенне джерело - HaloLight. Такими HiLight-нагрівачами оснащені варильні панелі ZKT 663 і ZKT 621 від Zanussi. В Zanussi ZKT 622 HX окрім трьох «хайлайтовських» конфорок є також і одна HaloLight. Bosch, наприклад, жодних особливих назв для своїх конфорок не використовує. Варто сказати також про те, що переважна більшість моделей забезпечуються конфорками (однією або двома) з додатковою зоною нагріву, і, залежно від об'єму посуду, який ставиться на плиту, можна вибрати велику або меншу зони - навіть в «гефестовській» СВН 4221 є подібна конфорка. У моделях, наприклад, Siemens NKN 645 F, Hansa BHCI822485, Gorenje ECT 620 E друга зона нагріву має форму овалу (що вельми зручно для нестандартного посуду).

Індукційний прорив

Ще один спосіб нагріву - новинка останніх років - індукційний. Такі плити нагрівають продукти в 1,5-2 рази швидше, ніж будь-які інші, включаючи газові, і по точності температурного режиму і ефективності роботи не мають рівних. Цими властивостями володіє варильна панель Siemens EI 75754: у неї окрім 2 конфорок швидкого нагріву (аналог HiLight) є ще 2 індукційні, а також Boost-функція, що дозволяє збільшити потужність однієї індукційної конфорки в 1,5 разу за рахунок іншої і нагрівати їжу в режимі форсажа.

Принцип роботи індукційних плит заснований на циркуляції в днищі металевого посуду так званих вихрових струмів, які нагрівають його так, як будь-який струм нагріває електропровід. Ці наведені струми збуджуються змінним електромагнітним полем, створюваним індуктором (котушкою). Такий спосіб дозволяє найефективніше експлуатувати ресурси, тут немає передачі тепла від нагрівального елементу до робочої поверхні, а від неї до посуду, жодного витоку тепла не відбувається. ККД індукційної конфорки досягає 90%, для порівняння, в склокерамічних плит цей показник складає 65%, в газової конфорки - всього 50%.

Відповідно, час приготування їжі неоднаковий: на індукційній конфорці 2 літри води можна довести до кипіння за 5 хвилин, витративши на це 230 кВт/ч електроенергії, на газовій - за 8 хвилин, витративши тепло, еквівалентне 400 кВт/ч, на електричній - за 9 хвилин (275 кВт/ч).

Індукційні плити пред'являють особливі вимоги до посуду. Головне, аби вона була намагнічуваною: із сталі або чавуну, нехай навіть емальованих. Посуд із скла і кераміки на такій плиті залишиться холодним, а з латуні або алюмінію нагріється трохи. Індукційним нагрівом володіє варильна панель Siemens EI 75754: окрім 2 конфорок швидкого нагріву (аналог HiLight), у неї 2 індукційні плюс Boost-функція. Коштує така плита дорого - не менше $1000, тому про широке поширення індукційних конфорок в нашій країні доки мови бути не може.

Принцип «доміно»

Якщо ви відмітили, в цій статті більше говориться про вбудовувані панелі, чим про плити з духовками. Саме ці апарати сьогодні зажадалися більшою мірою, оскільки дозволяють гнучкіше працювати з простором, легко «ховаються» в меблях, стаючи при цьому приємним доповненням до сучасного інтер'єру кухні. Але найцікавіше, що система панелей дозволила власникам кухонь створювати конструкції виходячи з власних кулінарних пристрастей і переваг - так звані блоки «доміно» можна збирати в одну велику багатофункціональну панель.

Що в неї може входити? Варильна панель двохконфорки, причому конфорки можуть бути газовими, електричними з чавунними «млинцями», електричними із склокерамічним покриттям. Потужна газова конфорка (до 7 кВт), призначена для жаріння на китайській сковороді wok. Фритюрниця, яка в неробочому стані закривається металевою або склокерамічною кришкою і перетворюється на обробний столик. Жаровня-барбекю, усередині якої знаходяться гранули вулканічної лави, накриті зверху чавунними гратами. Пароварка. Висувний витяг рециркуляційного типу. Вбудований кухонний комбайн. Компактне миття для посуду. Все це можна зібрати в одну панель і користуватися скільки душі завгодно, не забуваючи при цьому, що щороку можливості цього «лего» все розширюються і розширюються.

У ціні - високі технології

Окрім всіх перерахованих вище нагрівальних новинок сьогодні електричні варильні поверхні (газових це не торкається) обладналися різними «розумними» системами. Індикатори ненав'язливо повідомляють вас, яка з конфорок працює, оповіщають про наявність залишкового тепла, попереджаючи про те, аби випадково не обпектися, або про те, що їжу треба трохи підігріти. Самі «просунуті» системи навіть визначають наявність на конфорці посуду, її розмір, дозволяють запрограмувати час приготування їжі, в індукційних конфорках задавати точну температуру (погрішність 0,2 °C) і тому подібне

Управління, окрім звичного механічного (в недорогих моделей), доведене до сенсорного рівня, тобто жодних кнопок, виступаючих частин на панелі немає, всі команди вводяться шляхом дотику до певних точок, що знаходяться в межах накресленої на склі зони управління (система Touch-control). Відповідно, всі ці технологічні премудрощі не зменшують кінцеву вартість виробу, а навпаки.

При перепечатке, активная ссылка на сайт источник обязательна (код ссылки приведен ниже)
Просмотреть фирмы в этой категории
Другие статьи
ВИБІР ХОЛОДИЛЬНИКА
Так, мова піде про холодильник. Здається, що можна сказати про цей прилад, що зберігає в своєму прохолодному чреві продукти харчування, подовжуючи їм життя, гідне нашого шлунку? Ну деяка ємкість, а в ній підтримується певна температура, звичайна менше ...
Секрети вибору дому, квартири по Фен-шуй Як не втратити головне - гроші, здоров'я і відносини при покупці будинку?
Фен шуй для грошей. Чи можна виграти гроші по феншуй?
Як отримати сприятливий Фен шуй будинку для грошей, успіху, здоров'я?
Вхід в будинок. Двері і вікна. Вільний простір в будинку. Туалет. Освітлення
 
InterExpo.com.ua - Бизнес портал. Каталог компаний. Прайс-листы и Спецпредложения. Строительство, ремонт
Copyright 2005-2021