Бизнес портал www.InterExpo.com.ua - каталог фирм, прайс-листы, бизнес новости, деловые контакты, добавить фирму Киев Украина, Россия
Статьи

КУХОННА ЕЛЕКТРОПЛИТА

Забезпечення свого підростаючого шлунку смачною і здоровою їжею - один з почесних обов'язків кожного громадянина планети Земля. Ми витрачаємо на їжу від години до трьох в добу, аби потім, знову зголоднівши, взятися за чергову порцію вуглеводів, жирів, білків, аби потім знову... І так до безкінечності. Голод - одне з відчуттів, якими, мабуть, ми покарані за скуштоване по недомислу яблуко. Але люди змогли упоратися з неприємностями, що випали на їх частку, і навчилися отримувати задоволення як від процесу поглинання їжі, так і від процесу її приготування, створивши для цього велику кількість пристосувань. Сьогодні наша розповідь про плиту, без якої кулінарне дійство просто неможливе.

Дарунок Прометея

На зорі людства наші далекі предки вимушені були куштувати їжу насущну практично в тому вигляді, в якому вона існувала на навколишньому світі. Вжиток сирого м'яса мамонтів, недозрілих еквадорських бананів і іншої рослинності і живності навряд чи приносило задоволення древній людині багато тисячоліть, так само як і пошук їжі. Революція сталася з початком використання вогню, що дарував нам Прометей, якому довелося розплачуватися за сей вчинок своєю печінкою. Смакові характеристики їжі значно покращалися, але в процесі приготування доводилося мати справу з безліччю витрат - чадом, кіптявою, не завжди приємними запахами...

І хоча із століття в століття люди удосконалювали печі для приготування їжі, лише в XX столітті з'явилися плити, що найбільшою мірою відповідають вимогам створення комфортних умов при приготуванні смачної і здорової (а інколи, на жаль, і не зовсім) їжі, - спочатку газові, а потім і електричні. Приміщення для приготування їжі стали набувати цивілізованого вигляду, а сам процес, з якого були виключені трудомісткі операції з дровами, золою, чищення труб від сажі і т. д., поступово перетворився на досить-таки цікаве заняття (кухонная мебель в Киеве).

Безумовно, винахід електроплит (по деяких відомостях датоване 1908 роком) являє собою важливу віху в розвитку кулінарного мистецтва і в доданні кухні сучасного вигляду, відповідного вимогам електронного XXI століття. Газові плити, на думку багатьох фахівців, свою історичну роль вже відіграли. Так або інакше, сучасні багатоповерхові будинки комплектуються виключно електричними приладами для швидкого і якісного приготування смачної їжі.

Переваги електроплит

Вони очевидні: безпека і можливість програмування, тобто управління процесом. Статистика, заснована на простому арифметичному підрахунку, дозволяє стверджувати, що в місті щорік продається мінімум 15 тисяч електроплит (по кількості введених в експлуатацію квартир), не рахуючи тих, що купуються замість старих. Виробники плит постаралися - вибір досить-таки великий: брестський «Гефест», зарубіжні Ariston, Indesit, AEG, Beko, Gorenje, Electrolux, Whirlpool, Bompani, Hansa...

Існуючі електроплити можна умовно розділити на три типи: звичайні, з добре всім знайомими чавунними конфорками-«млинцями», склокерамічні і індукційні. Плити з «млинцями» (наприклад, Beko M 6604 HTW, Bompani BO 580 BC 211) традиційно користуються популярністю в нашій країні, хоча в Європі від них вже практично відмовилися.

Така «любов» до цього типа плит пояснюється в першу чергу їх демократичною вартістю (порядка $200). Потужність конфорки-«млинця» - 1000, 1500 або 2000 Вт. Якщо в центрі є червона точка, значить, перед нами так звана експрес-конфорка, потужність якої складає 2500 Вт і час нагріву відсотків на 30 менший, ніж в звичайної. Проте у всьому світі все великої популярності набувають склокерамічні плити.

Скляна кераміка

Поява цього унікального матеріалу провела справжню революцію в «плитобудуванні». Елегантні гладкі поверхні приховали під собою нагрівальні елементи, що виявляються віднині лише в нагрітому стані. Стрічкові і галогенні нагрівачі дозволили зробити те, що електронагрівачам попереднього покоління і не снилося - вони підстроюються під розмір посуду і навіть можуть визначити, чи стоїть взагалі вона на плиті (за відсутності оної нагрівальний елемент автоматично відключається). Але що ж це за матеріал - склокераміка?

Основних його виробників всього лише два - німецький концерн Schott Glass (торгівельна марка Ceran) і американська компанія Corning (європейська марка EuroCera). Виготівники плит, у тому числі і вітчизняні компанії, купують листи в цих фірм. Дивна властивість матеріалу полягає в тому, що він добре проводить тепло в напрямі «впоперек аркуша», тобто поверхня практично не розжарюється поза нагрівальним елементом.

Наприклад, при 700°С в зоні нагріву, на відстані 3-5 см від зони температура опуститься до сповна безпечних 50°С. Лише дві речі не любить склокераміка - чищення абразивними речовинами і попадання цукру на зону нагріву. У першому випадку утворюються подряпини, а в другому відбувається структурна зміна поверхні з утворенням раковин. Отже краще подібного просто не допускати (кухни в Киеве).

Крім того, склокераміка володіє виключно низьким коефіцієнтом розширення. 100-метровий аркуш при нагріві на 100°С подовжиться всього лише на 1 мм (аналогічний аркуш алюмінію - на 230 мм, сталі - на 160 мм, боросилікатного скла - на 33 мм). Тому склокераміка не боїться різкої зміни температури. Наприклад, якщо на зону нагріву з температурою 670°С проллється холодна вода або впаде шматок льоду, матеріал спокійно переживе сей прикрий факт. Показники міцності дозволяють склокераміці довгий час служити господареві плити вірою і правдою. Поверхня здатна витримати статистичне навантаження порядка 25 кг/куб. см, тобто падіння каструлі вагою 1,8 кг з півметрової висоти.

Єдиний, мабуть, недолік склокерамічної панелі - висока ціна, що доходить деколи до половини вартості всієї плити. І ще - можливо, з придбанням плити із склокерамічною панеллю вам доведеться відновити свій посудний «арсенал»: така поверхня вимагає каструль і сковорідок з виключно рівним днищем - для забезпечення максимального контакту.

Тепло у формі випромінювання

Всі вищеперелічені властивості склокераміки дозволили їй ідеально ховати в себе нагрівальні елементи, залишаючись при цьому естетично привабливою рівною і гладкою поверхнею, що органічно вписується в кухонний інтер'єр. Крім того, за нею дуже зручно доглядати. Але що ж там, усередині?

Під склокерамічною поверхнею можуть ховатися декілька типів нагрівачів. Як правило, використовуються стрічковий нагрівач, що є спіраллю або тонкою гофрованою стрічкою, і (у конфорках підвищеної потужності) джерело інфрачервоного випромінювання - галогенна лампа. Всі вони розігріваються дуже швидко: стрічковому вистачить 3-4 секунд, а «галогенке» і однієї секунди багато. Як правило, склокерамічні плити забезпечуються мінімум однією галогенною експрес-конфоркою (одна зона нагріву може включати обидва типи нагрівачів). За формою зони нагріву бувають одно- і двосекційними (для каструль малого і великого діаметру або для качатника). Деякі моделі в змозі самостійно визначити, чи є на плиті каструля і навіть встановити її розмір, аби включити або одну, або дві зони нагріву.

Ще один спосіб нагріву використовується в індукційних плитах, за якими, можливо, майбутнє, але, мабуть, не саме найближче.

Основна гідність такого способу - його ефективність і економічність. Ефективність індукційної конфорки досягає 90%, тоді як в склокерамічної електроплити цей показник дорівнює 65%, а в газової - лише 50%. При цьому індукційна плита витратить 230 кВт/ч електроенергії, електроплита - 275 кВт/ч, а газова тепло, еквівалентне майже 400 кВт/ч електрики.

При індукційному способі нагріву електричний струм частотою 25-50 кГц з конфорки передається на магнітне дно посуду, який, відповідно до законів фізики, нагрівається. Таким чином теплова енергія генерується в самому посуді, а значить, немає передачі тепла від однієї поверхні до іншої, при якій значна частина енергії витікає в невідомому напрямі.

Ще однією перевагою індукційного способу є те, що без посуду робоча зона нагріватися не буде. Свого часу була популярна реклама фірми AEG, де на одній частині конфорки смажилося яйце, а на іншій мирно сиділо живе жовте курча. Головний недолік, що заважає розвитку настільки економічного і прогресивного виду приготування їжі, - знову ж таки висока ціна (у 2-3 рази більше, ніж в традиційних склокерамічних плит).

Управління

На відміну від газових плит, електричні дозволяють управляти собою, використовуючи багаточисельні режими роботи і програмування (самий, мабуть, простий приклад - таймер). На склокерамічних плитах, як правило, є індикатор залишкового тепла, що сигналізує, що конфорка після відключення все ще нагріта вище певної температури (зазвичай градусів 60). Це дозволяє, по-перше, уникнути опіків, а по-друге, для продовження приготування їжі вибрати ще гарячу конфорку і заощадити таким чином час.

Сучасні плити (і це, поза сумнівом, впливає на їх вартість) обладналися додатковими пристроями, що дозволяють спростити процес приготування їжі, автоматизувати деякі функції. Можна, наприклад, задавати необхідний час включення/вимкнення духовки і конфорки. Індикатор температури духовки і термозонд (щуп, що встромляється в шматочок соковитої свинини або пирога з яблучним джемом) дозволяють точно визначити температуру, при якій йде процес і таким чином контролювати його (Плиты кухонные электрические).

Духовка

Останніми роками покупці все більше схиляються до моделей з окремо розташованою духовкою і плитою (вони навіть можуть вироблятися різними фірмами). А ті, кому особливо не потрібні пічні вишукування, і зовсім обмежуються покупкою варильної панелі або мікрохвильової печі, деякі моделі яких, до речі, забезпечуються і конвекцією, і грилем. Адже сама по собі варильна панель з чотирма конфорками багато місця не займає і коштує вона дешевше. Плити з «млинцями» зазвичай комплектуються духовками, а ось склокерамічні плити можуть виготовлятися як з духовкою, так і без неї.

На сьогоднішній день практично всі духовки, що проводяться, електричні. Навіть газові плити обладналися електропіччю. Це і зрозуміло - адже електрикою простіше управляти, підтримувати задану температуру і використовувати вельми корисну функцію примусової вентиляції, коли гаряче повітря рівномірно розподіляється за всім обсягом духовки. У деяких моделях передбачений режим швидкого розморожування продуктів (втім, з цією функцією прекрасно справляється і СВЧ-піч).

В процесі експлуатації духовки, природно, швидко забруднюються, і виробники по-різному намагаються вирішити цю проблему, пропонуючи всілякі покриття, емалі. Для полегшення неприємного процесу чищення духовок деякі виробники, наприклад AEG, забезпечують свої моделі (узяти хоч би E 6871-4M) функцією піролитичного очищення (AEG називає її Pyroluxe). При її використанні всі залишки їжі на внутрішній поверхні духової шафи під впливом високих температур перетворюються на золу. Після закінчення очищення потрібно лише протерти внутрішню поверхню вологою тканиною, аби без зусиль видалити золу з поверхні. Додатковий вбудований каталізатор очищає пару, що виходить, і виключає неприємний запах. 

Вибір задоволення

Вибір електроплити - заняття досить цікаве, і йому можна присвятити деякий час. При цьому перед покупцем відкривається прекрасний і теплий світ корисної для організації нашого прожитку побутової техніки. Функції, можливості, зовнішній вигляд - на будь-який смак. І що ще приємно - електротехніку, навіть таку немаленьку, як плита, частенько можна випробувати прямо в магазині, понатискати на кнопочки, прислухатися до звуків вентилятора (чи не шумно працює?). А на хорошій плиті і їжа виходить смачніше, чи не так?

ALLMEBEL - большой выбор мебели
При перепечатке, активная ссылка на сайт источник обязательна (код ссылки приведен ниже)
Просмотреть фирмы в этой категории
Секрети вибору дому, квартири по Фен-шуй Як не втратити головне - гроші, здоров'я і відносини при покупці будинку?
Фен шуй для грошей. Чи можна виграти гроші по феншуй?
Як отримати сприятливий Фен шуй будинку для грошей, успіху, здоров'я?
Вхід в будинок. Двері і вікна. Вільний простір в будинку. Туалет. Освітлення
 
InterExpo.com.ua - Бизнес портал. Каталог компаний. Прайс-листы и Спецпредложения. Строительство, ремонт
Copyright 2005-2022