Бизнес портал www.InterExpo.com.ua - каталог фирм, прайс-листы, бизнес новости, деловые контакты, добавить фирму Киев Украина, Россия
Статьи

ВИБІР ХОЛОДИЛЬНИКА

Так, мова піде про холодильник. Здається, що можна сказати про цей прилад, що зберігає в своєму прохолодному чреві продукти харчування, подовжуючи їм життя, гідне нашого шлунку? Ну деяка ємкість, а в ній підтримується певна температура, звичайна менше тієї, при якій людське тіло відчуває себе комфортно. Покупка холодильника - настільки рідка в житті подія, а ремонт і обслуговування проходять так непомітно, що і говорити незручно про нові моделі, про сучасні технології (Бытовая техника).

Багато, скажіть на милість, ви знаєте людей, які з гордістю сказали б: «Я купив нову модель, супер-пупер холодильник!» Ось якби комп'ютер, телевізор, автомобіль - тоді було б чим гордитися і було б ніж при нагоді похвалитися, а холодильник - ну чого в нім може бути цікавого, який там усередині науково-технічний прогрес, які сучасні технології! Все вірно, лише виробники холоду з цим твердженням навряд чи погодяться - насправді більш всього в світі виробляють пральних машин і якраз холодильників, разом це мінімум половина всієї відомої побутової техніки. Чесно кажучи, для мене цей факт став несподіваним.

Після снігової королеви

Як відомо, колись досить давно монополією на холод володіла виключно Снігова королева, і шкідливий Радник, будуючи всілякі підступи, цей холод продавав за чималі данські крони. Але монополія наказала довго жити, коли в 1874 році німецький вчений Карл Лінді, при фінансовій підтримці мюнхенських пивоварів, розробив машинку, що виробляє штучний холод.

Хоча, - мабуть, намаганнями Івана Таранова, - перші побутові апарати з'явилися лише через 36 років і в Америці, яка змогла налагодити масове виробництво снігових королев. У 1923 році в нашій країні все ще раділи дивному світлу від лампочок Ілліча, тоді як американці вже насолоджувалися холодом від 20 тисяч домашніх холодильників, і до середини 1930-х вже більше 6 млн апаратів охолоджували всілякі напої і гамбургери в будинках жителів угодованої Північної Америки.

У нашій країні перші десять холодильників випустили лише в 1937 році на Харківському тракторному заводі, а опісля два роки організували їх серійний випуск. Правда, довгий час штучна прохолода і довготривале зберігання продуктів були доступні далеко не кожній радянській людині: у 1960-х роках з 100 сімей лише 4 мали холодильники, а ось до кінця 90-х лише 8 сімей з 100 не спромоглося обзавестися такою корисною технікою. Сьогодні навряд чи можна знайти будинок, в якому був би відсутній холодильний апарат хоч би досить примітивної комплектації, - хіба що де-небудь в районі Антарктиди, де люблять каву в гранулах і плескатися вранці під сніговим душем.

Холодний агент

Напевно, не всім цікаво знати про принципи створення низької температури в окремо взятому камерному приміщенні. Але я все ж розповім. У холодильних апаратах використовуються спеціальні рідини, які киплять при дуже низьких температурах, навіть при нулі градусів. Температура в приміщенні завжди вища за температуру кипіння хладагента, тому на морозі холодильник працювати не буде. Хладагент, будучи рідиною, закипає, забираючи тепло, і перетворюється на газ (цей процес відбувається у випарнику), і той, потрапляючи в компресор, стає знову рідиною, віддаючи тепло (кухонная мебель в Киеве).


І так до безкінечності, як круговорот води в природі. Такий самий принцип використовується в split-кондиціонерах. Найважливіше знання, яке можна почерпнути з цих физико-хімічних метаморфоз, - холодильник окрім холоду виділяє тепло, що видаляється за допомогою конденсатора (чорна, багато разів зігнута трубка, розташована на задній стінці холодильника). Конденсатор також знаменитий тим, що, як правило, швидко заростає величезною кількістю пилу. Але без нього ніяк не можна, а пил можна прибирати пилососом.

Саме холодильники конденсаторного типа складають основу побутового холоду. У нашій країні, говорять, ще залишилися квартири, в яких можна зустріти інші холодильні агрегати (їх називають абсорбцією), що працюють на... природному газі. Але я про таких лише чув, бачити не довелося.

В середині 1970-х років над найпопулярнішим холодним хлорфторуглеродним агентом, відомим як фреон, нависнули екологічні хмари. Американці довели, що із-за цієї речовини відбувається руйнування озонового шару Землі, природного щита, що оберігає нас від ультрафіолетового випромінювання. Теорія ця, до речі, неодноразово бралася під сумнів, було навіть припущення, що в її існуванні зацікавлений ряд крупних хімічних концернів, що намагаються позбавитися від конкурентів. Але проте в багатьох сучасних моделях використовуються безпечні для озонового шару компоненты, про що обов'язково повідомляється в характеристиці холодильника.

А що продається?

Продається багато чого. Виробляють гідні уваги холодильники як західні компанії (Electrolux, BoschSiemens, Whirpool, Samsung, Merloni, LG), так і вітчизняні і есэнгівські («Бірюса», «Норд», «Атлант», «Мінськ», «ЗІЛ»). Відмічу, що рідні виробники активно використовують західні комплектуючі, що забезпечують якість на рівні європейських стандартів, пропонуючи в той же час невисокі ціни.

Відмінності технічні не завжди помітні на перший погляд. Частенько покупець вибирає зовнішній вигляд, дизайн, а вже потім в процесі експлуатації починає звикатися і використовувати якісь додаткові функції. На вартість апарату впливають марка, електронна начинка, об'єм плюс різні додаткові функції. Найдешевші коштують доларів 300, а ось найдорожчі, не володіючи якими-небудь очевидними надперевагами в порівнянні з дешевими, можуть оцінюватися в декілька тисяч доларів. Наприклад, Siemens KG39P320 стоїть більше $1000.

А що буває?

В основному сучасні холодильники - двокамерні, тобто окрім холодильної камери, в якій температура підтримується на рівні 4-10 градусів, є ще морозильна камера, і в ній бушує справжній мороз (градусів в 20 нижче за нуль). В порівнянні з моделями тридцятирічної давності ці дві камери існують абсолютно ізольовано, інколи навіть оснащуються двома окремо працюючими компресорами. Бувають і трикамерні моделі - вони стають усе більш популярними. У третій камері підтримується температура біля нуля, завдяки чому можливе тривале зберігання (до декількох тижнів) продуктів в стані свіжості, особливо ягід, овочів, фруктів. Функція дуже зручна (Бытовая техника).

По компоновці холодильники бувають двох типів. У так званих Side by side морозильна і холодильна камери розташовані пліч-о-пліч (S25B RSS від Whirlpool, GR-P207DTU від LG). Основна перевага такої компоновки - великий об'єм (500-800 л), причому морозильник по місткості не набагато поступається холодильній камері, і все це задоволення коштує не менше $1000. «Сайд бай сайд» завдяки своїм розмірам дуже популярний в тих, хто любить запасатися продуктами на тиждень-місяць вперед (американський тип), але недолік - ніяк не призначений для маленьких кухонь: може просто не пролізти в дверний отвір.

Традиційна для нас вертикальна компоновка двокамерних холодильників (Combi) передбачає два варіанти: морозильник зверху або знизу. Холодильники з нижньою морозильною камерою мають сьогодні великий попит, хоча якої-небудь різниці, яку можна вважати перевагою, в такому розташуванні відмічено не було.

Ой, мороз, мороз

Отже, основне призначення холодильника - створювати комфортні для зберігання продуктів умови в окремо взятому, ізольованому від довкілля об'ємі. Проте в еру комп'ютерів і марсоходів створення холоду не могло залишатися на такому примітивному, існуючому ще в XIX столітті рівні. Всілякі розробки останніх років дозволили цей процес довести до досконалості, ушляхетнити і різноманітити його. У холодильниках останнього покоління з'явилися системи примусової вентиляції - Super X-Flow від Samsung, A.I.R. від Merloni, DAC в холодильниках Zanussi, Turbo Cold в Candy.

Завдяки ним холодне повітря розподіляється рівномірно, продукти охолоджуються швидко і з'явилася можливість використовувати суцільні скляні полиці, що не перешкоджають потокам повітря. При цьому в приладах, скажімо, серії GRT від LG холодне повітря виходить з вентиляційних отворів і потрапляє в дверях холодильної камери (система Express Cool Turbo). Загалом, в кожної фірми-виробника є які-небудь власні розробки, по суті мало чим що відрізняються від ноу-хау колег-конкурентів.

Подібні системи примусової циркуляції повітря використовують як в холодильній, так і в морозильній камерах. Недоліки, до речі, за бажання теж можна знайти. Більший вжиток електроенергії, необхідність ретельно упаковувати продукти (потік повітря здатне «пересушити» їх), вартість на 20-30% вища, ніж в моделей без прибамбасів.

Стандартна температура в холодильній камері коивається від 4 до 10 градусів вище за нуль, в моделях з електронною системою можна виставити точну температуру, а датчики відстежуватимуть, аби вона залишалася на вибраній величині. Морозильні камери здатні підтримувати холод відповідно до маркіровки (кількість сніжинок), зазвичай присутньої на дверцях.
(*) - відповідає температурі мінус 6 градусів і забезпечує просте зберігання заморожених продуктів впродовж тижневого терміну. 
(**) - забезпечує низьку температуру, при якій можна зберігати продукти протягом місяця. 
(***) - забезпечує 18-градусний мороз, що гарантує збереження продуктів протягом 3 місяців. 
(****) - 18-32 градуси нижче за нуль, при такій температурі продукти можуть залишатися їстівними півроку і навіть рік. 

Скажи розморожуванню «ні»

В принципі, виробники холодильного устаткування своє «ні» сказали вже давно. Ручне розморожування поступово витісняється різними системами автоматичного позбавлення від заметів. Широкого поширення набула система стінка, що «плаче». При роботі компресора на гладкій задній стінці холодильної камери конденсується з повітря волога і замерзає у вигляді крапель і тонкого шару інею. У системі, що «плаче», компресор періодично відключається, замерзла вода тане, стікає вниз по стінці і потрапляє в лоток, укріплений на кришці компресора. Звідки вода поступово випаровується під дією тепла, вироблюваного компресором.

Інша система No Frost (без інею) працює схожим чином. Лише випарник, на якому утворюються іній і сніг, винесений за межі морозильної камери (вони, звичайно, утворюються і там, лише побачити це не дано нікому). Далі компресор припиняє працювати, замерзла волога тане і стікає в піддон, звідки випаровується. Випарник за допомогою вентилятора забезпечує холодом холодильні камери.

Тремтіння охоплює

Тремтіння охоплює, коли дивишся, скільки всього пропонується в нинішніх магазинах. Раніше - «Бірюса», «ЗІЛ», ще пара-трійка виробників і дуже невелика кількість моделей. Тепер не так. Можна довго ходити по залах, немов в Ермітажі, і розглядати моделі сучасних холодильних апаратів. Після відвідин магазина я переконався, що є холодильники за ціною автомобіля... Вітчизняні і есенгівські моделі, ясна річ, дешевше, функціонально - охолоджують, морозять - вони нічим не гірше за своїх західних, іменитих і розрекламованих побратимів. Але за кордоном окрім функціональності особливо цінується дизайн, причому не лише зовні, але і усередині. Наприклад, Electrolux ER9098 BSAN, вартість 1200 в. е., полички зроблені під дерево, замість пластикових контейнерів - плетені кошики. Не говорячи вже про моделі сталевих і алюмінієвих, які стають усе більш популярними.

Варто також розуміти, що чим дорожче ви купуєте техніку, тим дорожче вам обійдеться ремонт в разі поломки. Хоча холодильники навіть в добрі старі соціалістичні часи ламалися украй рідко, ремонт завжди коштував дуже дорого. Сьогодні ситуація мало змінилася. У ремонтній міській службі, що здійснює ремонт вдома, мені сказали, підтвердивши мої припущення, що сучасна техніка все більше прагне до одноразовості, тобто ремонту або не підлягає, або вартість ремонту, деталей порівнянна з вартістю холодильника. При нинішніх системах кредитування дешевше і простіше купити новий апарат. Проте, наприклад, фірма Miele дає гарантію на свою техніку в 20 років. Проте повірити, що покупець, що витрачає більше $1000 на холодильник сьогодні, користуватиметься цією моделлю два десятиліття, нелегко. Але сподіватися на це можна.


При перепечатке, активная ссылка на сайт источник обязательна (код ссылки приведен ниже)
Просмотреть фирмы в этой категории
Другие статьи
Секрети вибору дому, квартири по Фен-шуй Як не втратити головне - гроші, здоров'я і відносини при покупці будинку?
Фен шуй для грошей. Чи можна виграти гроші по феншуй?
Як отримати сприятливий Фен шуй будинку для грошей, успіху, здоров'я?
Вхід в будинок. Двері і вікна. Вільний простір в будинку. Туалет. Освітлення
 
InterExpo.com.ua - Бизнес портал. Каталог компаний. Прайс-листы и Спецпредложения. Строительство, ремонт
Copyright 2005-2021